Liptovský hrad viac nebude len ruinou, zveľadí ho občianske združenie

21.11.2017 Liptovský Mikuláš

Liptovská Sielnica 21. novembra (TASR) – Areál Liptovského hradu v katastrálnom území obce Liptovská Sielnica v okrese Liptovský Mikuláš bol ešte pre pár rokmi zanedbaný a neudržiavaný, od roku 2016 sa o zveľadenie a propagáciu tejto kultúrnej pamiatky stará Občianske združenie (OZ) Castrum Liptov.

V okolí hradu sa pravidelne kosí, opravili sa niektoré múry. "Tento rok sme okrem vyžínania náletových drevín opravili aj niektoré múry v spodnej časti hradu," uviedol pre TASR predseda OZ Castrum Liptov Ján Mrva s tým, že sa rozšírila časť sedenia pri ohnisku.

Združeniu sa podarilo vydať aj brožúrku so základnými informáciami o hrade a na konci septembra osadili pamätnú tabuľu pri príležitosti nedožitých 70-tych narodenín Václava Hanuliaka, ktorý sa zaslúžil o propagáciu hradu Liptov a okolia. "Ako archeológ odborne a podrobne preskúmal systematicky celý areál hradu," vysvetlil jeden zo zakladajúcich členov OZ Juraj Lovich.

Prioritou združenia do budúcna je kováčska vyhňa, ktorú treba podľa Mrvu rozbiť a postaviť nanovo. Doplnil, že na hrade sa zachovala podlaha, ktorú by chceli taktiež obnoviť. Podľa časových a finančných možností plánujú začať s opravou cisterny na dažďovú vodu v hornom nádvorí, ktorá je v zlom stave. "Avšak všetky odborné zásahy do hradu musia vychádzať z vopred vypracovaného passportu hradu, o ktorý chceme požiadať prostredníctvom Ministerstva kultúry SR," vysvetlil Lovich.

Samotný hrad má niekoľko zvláštností, ktoré chce OZ Castrum Liptov využiť pri jeho propagácii. V jeho okolí sa napríklad nachádza vzácna flóra a fauna. "Okrem toho pri priaznivom počasí areál hradu funguje ako prírodná vyhliadková plošina," povedal Lovich.

V roku 1474 hrad dobylo a spustošilo až po základy vojsko kráľa Mateja Korvína. V ruinách zostal hradný komplex po celé nasledujúce storočia. Preto sa odvtedy spomína ako Pustý alebo Starý hrad. Tento rok uplynulo 28 rokov od jeho vyhlásenia za Národnú kultúrnu pamiatku.
 

Vyberte región